11 Temmuz 1973’te saat 11’de, Konak 11 numaralı otobüs durağında, grup üyeleri Alp Gültekin (Viyola), Seyhan Eriş (Gitar), Halil Yıldırım (Davul), Andreas Wildermann (Piyano), Aron Şerez (Bas) ve Haluk Öztekin’in (Gitar) buluşmasıyla kurulan baba topluluk.

1979 Eurovision elemelerinde birinci olan “Seviyorum” adlı şarkıda Maria Rita Epik’e eşlik etmiş grup. İsrail’le diplomatik ilişkilerin kötü olduğu bir dönem olduğu için, Türkiye yarışmadan çekilmiş, 21.Peron’da unutulup gitmiştir. Arkaplan tarafından o dönemde yaptıkları progresif rock parçalarından oluşan bir albümleri bize yadigar kalmıştır.

Bir çoğu Tıp fakültesi öğrencilerinden oluşan grup. Andreas Wilderman (bugün Dahiliye Uzmanı – Klavye), Aron Şerez (bugün Mimar – Bas), Erden Erdem (bugün Diş Hekimi – Davul), Gökhan Akçay (bugün Cerrah – Bas), Haluk Öztekin (bugün Ortopedist – Gitar) ve Seyhan Eriş (bugün İnşaat Mühendisi – Gitar)’den kurulu Anadolu progesif rock grubu olarak hatırlanmaktadır.

Elimizde bulunan tek albümleri olan şaheseri tamamen amatör şartlarda yaptıkları kayıtlardan oluşturmuş progresif rock grubu. Tüm elemanları asıl mesleklerini icraya yöneldiklerinden, aralarından Alp Güntekin (Viyola) profesyonel olmak istemiş olsa da, müziğin hayatlarındaki yeri sadece bir hobiden ibaret kalmıştır. Acıdır.

Bu arada ilginç bir not: Kayıtlara tanıklık eden bir arkadaşlarının dediğine göre “18.400 tl” başlıklı parçanın girişinde yer alan Emel Sayın şarkısı tamamen kayıtta kullanılan bandın üzerinde önceden yer alması tesadüfü ile (şartlara bakın) kayda girmiş. Grup üyeleri tarafından dinlenildiğinde hoş olmuş diyerek yerinde bırakılmış.

Plak sepetimde bir adet longplay’ı bulunan güzide topluluk. 2003 yılında 400 adet basılan plakta eski parçaları yer alıyor.

Yalnız;

Albümün içindeki tanıtım kağıdında orijinal kayıtların kaybolduğuna dair bir bilgi yer alıyor. (Grubu tanıyan bir arkadaşımın dediğine göre ise kayıtlar, makaralar darbe döneminde yakılmış) Kayıtlar olmadığı için de bu plağı kasetten doldurmuşlar. Plak kalitesi epey kötü açıkçası. Dip sesi vs. düzeltmek için yoğun çaba göstermişler.

21. Peron’un son albümü “Sanki Hep Buradaydık” ve ondan evvel de “Tapon” adında bir albüm yayınlamışlardı.

Cem Arık

Facebook Yorumları