Dünya’nın bir çok ülkesinde simgesel değer taşıyan bir çok sanatçı olmuştur.
Müzik dışında hayata değer katan projeleriyle hafızalarda derin izler bırakan bu isimler, yalnızca müzikleri ile değil kattıkları bu değerler ile de nesiller boyu daima anılmışlardır.
Ülkemizin dünya müziğine kazandırdığı ender sanatçılardan biri de sevgili Barış Manço’dur.
Küresel savaşın hakim olduğu yıllarda dünyaya gelen değerli sanatçıya ailesi, Türkiye Cumhuriyeti’nde de bir ilk olan “Barış” ismini vermiştir.
Barış henüz 14 yaşındayken müziğe olan ilgisini keşfetmiş ve 1958 yılında kurduğu “Kafadarlar” müzik grubu ile 40 yıl sürecek olan sanat hayatının da ilk temellerini atmıştır.
Henüz lise yıllarını yaşamakta olan bu yetenekli gencin yaptığı ilk beste o dönemler Ankara’da düzenlenen bir organizasyonda ufak bir ödülün de sahibi olmuştur.
Bu ufak ödül, Türk Sanat tarihine adını ilelebet yazacak olan büyük bir başarının da ilk adımı olmuştur.
İlk 45’liğini 1962 yılında Harmoniler grubu ile çıkaran değerli isim, eğitiminin yurt dışından devam etmek istemesi üzerine grup uzun soluk olmamış ve dağılmıştır.
Yurtdışı macerasının ilk durağı olan Fransa’da ünlü sanatçı Henri Salvador ile bir araya gelen Manço, Salvador’un Fransızcasını yetersiz bulmasından dolayı Belçika’ya abisinin yanına gitmiştir.
Belçika’da eğitim ve işi bir arada devam ederken, Belçika’nın ünlü şairlerinden André Soulac ile tanıştı. Yetersiz olan Fransızca’sını geliştirmek için büyük bir fırsat olmuştu André Soulac ile tanışmak.
André Soulac’ın da desteği ile Fransızca konusundaki yeteneğini üst seviyeye taşıyan değerli isim, 1964 yılında Fransızca iki plak çıkardı ve bu plaklar Fransız radyolarında çalındıktan sonra Türkiye’ye kadar ulaştı.
Türkiye’ye ilk kez gelen bu plaklar Türk radyocuları tarafından Fransız sanatçı sanılarak radyolarda yayınlanmaya başladı.
En nihayetinde, İngilizce ve Fransızca konusundaki başarısını üst basamaklara taşıyan bu ismi ilk tebrik edenlerden biri de, onu bir zamanlar yetersiz bulan Henri Salvador olmuştur.
70’li yıllara girerken artık büyük başarılarla anılacak olan değerli bir sanatçı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Barış Manço, o dönemler en büyük adımı Moğollar ile birleşerek atmıştır.


Tarzı ve müziği ile 70’lerde büyük başarılara imza atan değerli isim aynı başarısını 80’li yıllarda da devam ettirmiş ve müzik kariyerinin zirvesine çıkmıştır.
80’li yılların sonunda başlayan ve 90’lı yılların sonuna kadar devam eden 7’den 77’ye adlı programı ile en çok izlenen TV programı olmuştur.
Sayısız başarılarının ardından 1991 yılında devlet sanatçı unvanının da sahip olan değerli isim, yine 1995 yılında çıkardığı Müsadeniz Çocuklar adlı albümü ile aynı adı taşıyan parçasına çektiği ve dönemim bir çok sanatçısının da yer aldığı klibi ile büyük beğeni toplamıştır.
1998 yılında İzmir Karşıyaka ilçesinde verdiği konser kariyerinin son konseri olmuş ve maalesef 1999 yılı Şubat ayının ilk günü geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrılmıştır.
Uluslararası müzik kariyerinde geniş bir dil ve müzik yelpazesine sahip, yüzyıllar boyu hatırlanacak bir isim olarak da tarihe geçmiştir.

Facebook Yorumları