Leyan Senay 1993 yılında Belçika’da doğdu. İleri ki yaşlarda Türkiye’ye yerleşti. İlk enstrümanı piyano idi. Liseyi güzel sanatlarda okuyan Senay o yıllarda piyanonun hislerini artık ifade edemediğini anladığı an davulla olan yolculuğu başladı. İlk davul derslerine 8 yıl evvel başladı ama o zamanlar davulun hayatını bu denli kaplayacağının farkında değildi. 🙂 Sonrasında üniversitede İngiliz Edebıyatı okudu. Bu bölüm sayesinde karakteri, farkındalıkları ,hayata bakış açısı İnanilmaz değişti ve o sıralar ne istediğine tam olarak karar verdi. Önce kendine minik bir stüdyo açtı ve geliştirdi. Sonrasında da zamanının büyük bir çoğunluğu davul oldu ve halen öyle devam etmekte…
Sosyal medyanın sizce müzisyenlere katkısı nedir?
Sosyal medya müzisyenlerin yeteneklerini ve üretkenliklerini bir tıkla yüzlerce insana sergileyebileceği muhteşem bir platform bence. Elbette yanlış kullanım ve bağımlılıkta bir çok zararı mevcut. Ancak tamamen iş amaçlı kullanıldığında son derece yararlı olduğunu düşünüyorum. Örneğin instagramı ele alalım, bir hashtag ile kilometrelerce ötedeki başka müzisyenlerin ve müzikseverlerin size ulaşabilmesini dinleyebilmesini sağlıyorsunuz ya da siz ilgilendiğiniz enstrümanı yazdığınızda karşınıza binlerce performans ve eğitim videosu çıkıyor izleyip kendinizi geliştirebileceğiniz.


Kadın enstrümanistlerin müzik piyasasında yaşadıkları sorunlar nedir?
İlk basta ön yargılar var, en basit olarak fiziksel olarak kadın bedeninin bu enstrüman için yetersiz olduğu düşüncesi. Cinsiyet 1-0 geriden başlatıyor kısaca, ataerkil ve zihniyeti bir tık geride kalmış toplumlarda daha çok eleştiriye açık oluyorsunuz, hele ki müziğinde dış görünüşüne de işine duyduğu saygıdan ötürü özen gösteren bir kadınsanız bütün eleştiri okları üstünüzde toplanabiliyor ne yazık ki. Ne kadar yaratıcı, üretken olursanız olun emekleriniz hak ettiği değeri göremeyebiliyor. Gerçi ülkemizde genel olarak müzik ve sanat dalları yeterli değer görmemekte, o yüzden bütün sorumluluğu ‘kadın’ kelimesinin ardındaki ön yargılara da yüklemememiz gerek.
Rock ve metal müziğin Türkiye’deki durumu/ilerleyeşi sizce ne durumda?
Rock müzik 2000’lerin başından itibaren yükselişteydi ancak son yıllarda bu yükseliş ve yeni rock gruplarının çıkısı yerini daha soft, popüler kültüre daha yatkın soundlara bıraktı. Ülkemizde Metal müzik icra eden kaliteli grup sayısı ne yazık ki çok az, keza metal müzik icra edilecek mekanların sayısı da, var olan mekanların dinleyicisi de. Bu şekilde bir kısır döngüdeyiz maalesef. Yine de sayısı az da olsa Avrupa standartlarında soundu yakalamış gelecek vaadeden bomba gibi gruplarımız da mevcut, bu yüzden geleceğe asla olumsuz bakamayız.
Rock festivallerine underground grupların yer alamamasının sebebi sizce nedir?
Aslında bunu biz de bilmiyoruz. 🙂 Ülkemizde bir çok genç yetenek varken hep festivallerde aynı belli
başlı isimleri görmekteyiz. Bu durumun değişmesini umut ediyoruz.
Bir konserlikte olsa beraber çalmak istediğiniz bir grup/sanatçı var mı?
Ergenlik yıllarından beri dinlemekten asla bıkıp usanmadığım bir grup var, Evanescence. Ama son yıllarda iki favori grubum daha oldu yakın olarak takip ettiğim; biri In this Moment, ki sahne şovlarına hayranım diğeri ise Jinjer. Onlarla bir konserlik dahi olsa çalabilmeyi isterdim elbette.
Bir bateri eğitmeni olarak öğrencilerinize ilk baş neyi öneriyorsunuz?
İlk başta enstrümanı tanıyarak başlıyoruz. Doğru baget tutuşu/vuruşu ve bileğin duruşu çok önemli. Bir yandan bilek geliştirici rudiment etütler ile diğer yandan yavaş yavaş ritim kalıplarını öğrenmeye başlıyoruz, tabi bu süreçlerin hepsi nota okumalarıyla ilerliyor.
Youtube kanalınız için yeni projeleriniz var mı?
Kanalım için bir çok ürettiğim projem mevcut, farklı kostüm ve konseptler, kemik ve kafataslarını geliştirip
değişik tonlarda yapmak istediğim müzikler var. Bir de yeni kısa kısa etütler içeren anlatımlı eğitim videoları yapmaya başladım. Aslında zihnimdekileri imkan oldukça gerçekleştirmeye çalışıyorum, ancak ne yazık ki hayatını müzikten kazanan diğer tüm müzisyenler gibi hepsini hızlıca gerçekleştirebileceğim bir maddi olanağa sahip değilim.
Çaldığınız gruplar ile yeni konserleriniz/etkinlikleriniz var mı?
Elbette, aktif olarak Deniz Demiröz ile ayda minimum iki sahnemiz oluyor. Bir de içinde çok değerli opera sanatçılarımızın bulunduğu Sesler Hazinesi isimli orkestrada düzenli sahneler almaktayım.
Yakın zamanda albüm veya single çalışmanız var mı?
En yakın süreçte ilk gruplarımdan biri olan Discort ile single yayınlamayı planlıyoruz. Yaptığımız tarz genelde metal ağırlıklı ancak yeni şarkımızın soundu alışılmış Discort soundundan biraz daha farklı olacak, daha alternatif ve deneysel…

Sorularımızı içtenlikle cevapladığın için Çerezzine ailesi olarak teşekkür ederiz. Baterinin asi kadını hayatında ve kariyerinde başarılar dileriz.

Leyan Senay’ı takip edebileceğiniz sosyal medya mecraları

https://www.youtube.com/channel/UCCUIe8E2CSKikKiUme75nNQ

https://www.facebook.com/LeyanDrums/

https://www.instagram.com/meowthedrums/?hl=tr

Facebook Yorumları