Çayan Mahallesi’nden bir yazar çıktı duydunuz mu? Yoksul mahallelerden pek yazar çıkmıyor. Yoksul mahalleler edebiyatın konusu, karakteri, baş kahramanı olma şansını pek yakalayamıyor. Bütün hikayelerini dikine yoksulluğun kestiği satırlarla dolduran yeni bir yazar var aramızda. İkinci kitabı Roni geçtiğimiz günlerde yayınlandı.
Teorik-politik telif kitapların anlaşılır sebeplerle az olduğu, yeni edebi eserlerin ise yine benzer sebeplerle her zamankinden fazla üretildiği bir dönemi yaşıyoruz. Rafine edildiğinde hayli keskin ve çarpıcı olacak toplumsal gerçekliğimiz edebi eserlerde satırların içinde yeni kuşak yazarların yerleştirdikleri yerlerde okunmayı bekliyor.
İsa Balcı da onlardan biri. Ben ismini dört sene önce duydum. Yazılarımı yayınladığım, onun da hikâyelerini yayınladığı, şimdilerde kapatılmış Gezite sitesinde kesişti yolumuz. Duvarlarını Mahir Çayan ve örgüt sembollerinin süslediği, çocukların bunların gölgesinde büyüdüğü bir mahallede doğmuş, büyümüş bir yazar İsa Balcı.
Sonradan kapatılarak genişletilmiş bir çatı katı dolusu roman, hikâye, şiir kitap ve onları okuması için İsa’ya zaman yaratan sevgi dolu dört kız kardeş. Onlara ne kadar teşekkür etsek az. Halkın içinden edebiyatçı nasıl çıkar sorusunun da canlı bir cevabı sanki.
İsa’nın hikâyeleri kısa, hızlıca yerini birbirine bırakan cümlelerden oluşuyor. İlk anda bir sersemliyor sonra hikâyelerle birlikte yol alıyorsunuz. Tıpkı doğup büyüdüğü mahalle gibi. Halkın verdiği adla Çayan Mahallesi aslında küçük dört sokak ve kısa bir caddeden oluşan butik bir mahalle. Parkta oynayan çocuklara, caddede ve kafelerde gezen takılan gençlere, mahallenin yaşlılarına kadınlarına baktığınızda size herhangi bir mahalleden çok farklı gelen bir şey yok. Ama her şey bir anda olup bitebilir, polis ekipleri mahalleye hızla girebilir ya da mahalleli olağan akışın dışına bir anda çıkıp güncel politik bir konuda eyleme başlayabilir. İşte İsa Balcı’nın hikâyelerinde de her şey bir anda olup bitiyor. Kısa bir hikâye içinde pek çok duyguyu düşünceyi yaşayıp sona geliyorsunuz.
Hobsbawm büyük savaş öncesi ve sonrası yaşanan alt üst oluşları anlatmak için olsa gerek tuhaf zamanlar adını vermiş ünlü eserine. Bizim de son yıllarımız büyük bir dinamizm ve bu dinamizmi durdurmak için harekete geçmiş devasa bir mekanizmanın yarattığı gerilimler içinde geçti. Bunun sefasını süren veya cefasını çeken bir tek kişi yoktur ki bu hareketliliği hissetmemiş olsun.
Roni son yıllarımıza damga vuran pek çok olayı edebiyatın konusu yapan bunu yaparken de hakkını veren bir kitap olarak karşımızda
Asılların ipe çekilip, taklitlerin takdir edildiği bir çağ bu.
Sahici hikâyeler okumak isterseniz aklınızda bulunsun. Taze Yasin Davası’ndan İsa Balcı’nın Roni adlı kitabı sizlerle.

 

Süleyman Altunoğlu

Facebook Yorumları