“Ahbap” Tekirdağ Başkanı Seren Yıldırım ile Ahbap ve Ahbap Tekirdağ üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajımız sizlerle.

Bizlere biraz Ahbap’tan bahseder misiniz? Ahbap nedir?

Ahbap, Anadolu kültür hazinesinin birleştirici ve dönüştürücü birikimini, çağdaş bilgi ve teknolojinin olanaklarıyla geliştirerek geleceğe taşımak üzerine kurulu, dayanışmaya, paylaşıma ve sevgi üzerinden aidiyete dayalı değer sistemleri ile çalışan, bir işbirliği hareketidir.

SADECE YAŞAMA DEĞİL, YAŞAM HAKKI:

Yaşama hakkı, nefes alma, yemek, su gibi, canlının hayatını devam ettirebilmesi için gerekli asgari şartların sağlanmasıdır. Yaşam hakkı ise sosyal, kültürel, ekonomik olarak çağdaş olanaklara ulaşabiliyor olmasıdır. Birey, kendinden öncekilerin dünyaya bıraktığı sorunların muhatabı olarak doğuyorsa, dünya kaynaklarına ve insanlığın bilgi hazinesine de ortak olarak doğuyor olmalıdır. Bu nedenlerle, her birey, bedeli toplum tarafından ödenmekte olan sosyal, kültürel, hayati ihtiyaçlardan eşit olarak faydalanmalıdır. Ahbap, bu ihtiyaçlara acil erişim zaruretinde olan kişiler için, toplumsal dinamikleri ve dayanışma değerlerini harekete geçirerek, kısa/orta/uzun vadeli çalışmalar yapmaktadır.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DAYANIŞMA:

Ahbap yaşam hakkı tanımı çerçevesinde, sürdürülebilir dayanışma modelleri üzerinde çalışma grupları kurup, projeler geliştirecektir.

İŞBİRLİĞİ – AHBAP ORTAK VİZYONU:

Ahbap tüm ülkedeki temsilcilikleriyle birlikte, yerel değerleri global bilgi ile entegre edecek yerel ve genel projeler oluşturacak, bu projelerin yürütülmesi ve hayata geçirilmesinde gerekli destek ve çalışmalar için, kendi işbirliği modellerini kuracaktır.

AYRIMCILIK VE NEFRETE KARŞI ŞİDDETSİZ İLETİŞİM:

Ahbap bir birleştirme hareketidir. Gücünü, cinsiyet, dil, din, ırk, siyasi düşünce ayırt etmeksizin her insanla eşit dayanışma anlayışından alır.

ÇEVRE – ANADOLU’YU GELECEĞE GÜNCELLEMEK:

Ahbap Anadolu kültür ve doğa hazinesini güncel bilim ve teknolojinin olanaklarıyla sürdürülebilir çevre bilinci çerçevesinde yorumlayarak, yerel kalkınma, istihdam, global bilgiyle entegrasyon projeleri yürütecektir.

Ahbap’ın kurulum aşaması nasıl gerçekleşti?

Ahbap’ın kuruluşu hepimizin bildiği üzere sosyal medya üzerinden Haluk Levent’e gelen “Abi parti kur oy verelim” sözleri ile başladı. Uzun bir zamandır yaptığı yardımlar ile adından söz ettiren Haluk Levent, kitlesini siyasi bir parti yerine toplumsal olaylara duyarlı bir harekete yönlendirdi. Adına da Ahbap dedi. İlk kuruluşta tamamen her şehirden birbirini tanımayan insanlar sosyal medya üzerinden örgütlenerek bir araya geldi. Sonrasında ise bu şekilde ilerlenemeyeceği görülüp 2 ay gibi kısa bir sürede profesyonelleşip dernekleşmeye gidildi.

Ahbap Derneğinin kuruluş amacı ve yükümlülükleri nelerdir?

Ahbap Derneği, ihtiyaç sahibi kişilere ayni ve nakdi olmak üzere her türlü yardımda bulunmak, toplumda yardımlaşma bilincinin güçlenmesini sağlamak, iyi insan ve iyi toplum inşasına hizmet etmek, yeni işbirliği modelleri ve projelerle çağdaş ve sürdürülebilir yardımlaşma ve dayanışma ağları oluşturmak, yerel kültürün korunarak günümüz teknolojik olanaklarıyla gelişmesine ve geleceğe taşınmasına katkı sağlamak amacı ile kurulmuştur.

Ahbap 8 çalışma grubundan oluşmakta, bu çalışma gruplarının etkinlikleri nelerdir?

Evet Ahbap Sanat, İnsanlık, Eğitim, Medya, Yardımlaşma, Çevre, Ağ ve Bilim-Teknoloji Çalışma Grubu olmak üzere 8 gruptan oluşmakta. Hepsinin tek tek ne yaptığını şu şekilde açıklayabilirim.

SANAT ÇALIŞMA GRUBU

Ahbap’ın topluma kazandıracağı sanat eserlerinin üretim, ar-ge ve paylaşım süreçlerinden sorumludur. Ahbap Sinema, Ahbap Müzik, Ahbap Tiyatro, Ahbap Edebiyat, Ahbap Resim ve Heykel Platformlarının birbirleri ile olan koordinasyonunu sağlar. Her sanat dalında Ahbap Gönüllülerinin üreteceği sanat ve fikir eserlerini destekler. Ahbap değerlerine uygun ve özellikle toplumsal farkındalık oluşturabilecek eserlerin yaratılma süreçleri için koşullar hazırlar. Bu eserlerin yapımı, tanıtımı, çoğaltılması için kaynaklar oluşturur, projeler hazırlar. Bulundukları bölgede yetenekli gençleri destekler, Ahbap Sanat Platformu’na kazandırır.

İNSANLIK ÇALIŞMA GRUBU

Ahbap değerleri ve hukuk kuralları çerçevesinde insan, kadın ve çocuk hakları ile alakalı konular hakkında araştırma yapar; bu başlıkların toplum üzerindeki farkındalığının artırılması yönünde etkinlik ve organizasyon fikirleri üretir. Hak ihlalleri gözlemlendiğinde, mağdurun resmi kurum ve kuruluşlarla arasında bir köprü oluşturması için gerekli çalışmaları yapar.

İnsan haklarının korunmasına, geliştirilmesine, ayrımcılığın önlenmesine ve ihlallerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapmak, insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele konularında kitle iletişim araçlarını da kullanarak bilgilendirme ve eğitim yoluyla kamuoyunda duyarlılığı geliştirmek, insan haklarının korunması, ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve toplumdaki eşitlik anlayışının geliştirilmesine yönelik olarak üniversiteler ile Sivil Toplum Kuruluşları… vb ilgili kuruluşlarla ortaklaşa faaliyetlerde bulunmak, insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele alanındaki uluslararası gelişmeleri izlemek ve kamuoyunu bilgilendirmekle yükümlüdür.

EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU

Ülkemizin ve tüm dünya çocuklarının yaşam hakkını koruyabilmek için bir aradayız. AHBAP olarak amacımız; önce çocuklar olmak üzere öğrenmek isteyen herkesi, insani koşullarda, güven içinde, huzurla, saygıyla, sevgiyle; onları olmak istedikleri yere, hak ettikleri güzel günlere hazırlayabilmektir. Eğitim gören her yaştaki bireyin yardımlaşarak, okuyarak ve deneyimleyerek; hayata, kültüre, doğaya, sanata ve bilime dair öğrenimini pekiştirmektir. Öğrenmeye açık, düşünen ve üreten nesiller yetiştirmektir. Çünkü çocuk; gelecek demektir.

Bir insanı eğitmek, gelecek günlere yapılmış en kıymetli yatırımdır. Eğitim grubu, ulusal ve uluslararası boyutta gözlemlenen eğitim-öğretim sorunlarının çözülmesinde Ahbap’ın eğitim anlayışı doğrultusunda faydalı olabilecek fikirler üretir. Gelecek nesillerin eğitimi ile ilgili öngörüler ortaya koyar. Ahbap’ın; okullar, bu okullardaki öğrenciler, öğretmenler ve idareciler ile arasındaki bağı kurar. Yasaların belirlediği sınırlar içerinde resmi eğitim kurumları ile ilişkiler kurar ve sürdürür. Kütüphaneler ile ilgili yapılacak çalışmaları düzenler. Kitap faaliyetlerini yürütür.

MEDYA ÇALIŞMA GRUBU

Şehirlerdeki Ahbap topluluklarının yöresel ve ulusal ölçekte faaliyet gösteren medya kurum ve kuruluşlarıyla ilişkisini düzenler. Şehirde gerçekleştirilen faaliyetleri Ahbap Medya standartlarına göre derler, projeleştirip, görsel ve işitsel olarak Ahbap’ın yayın organlarında paylaşılmaya hazır hale getirir ve yayınlar. Ahbap’ın tanıtımı için oluşturulacak fikirlerin üretim, araştırma, geliştirme ve yürütme adımlarından sorumludur.

YARDIMLAŞMA ÇALIŞMA GRUBU

Şehirlerde düzenlenen yardım organizasyonlarının Ahbap değerlerine uygun olarak gerçekleştirilmesinden sorumludur. Sürdürülebilir dayanışma anlayışı içerisinde, gerçekleştirilecek yardım faaliyetleri hakkında gerekli bilgileri toplar, bu bilgileri sistematik bir biçimde yetkililerle paylaşır. Tüm yardım taleplerine ilişkin olanaklar dahilinde araştırma yapar, yardım talep eden tarafla alakalı araştırma yapar, Ahbap’a ulaştırılan bilgilerin doğruluğunu teyit eder. Şehriyle alakalı yardım istekleri kullanıcı paneline düşer. Farklı şehirler ile ilgili gelen talepleri düzenler ve ilgili şehrin yardımlaşma grubuna aktarır. Ahbap Acil hesabını ahbap medya desteği ile idare eder, teyidi yapılmış yardım taleplerini duyurur, takibini gerçekleştirir. Acil müdahale gerektiren çağrıları bu birime aktarır.

ÇEVRE ÇALIŞMA GRUBU

Sürdürülebilir çevre bilincinin topluma yayılması için gerekli çalışmaları yapar. İnsan, hayvan ve doğanın bütünleşmesi amacıyla özgün içerikli, dikkat çekici faaliyetler üretir.  Hayvanlarla alakalı yapılacak çalışmalardan sorumludur. Sokak Ahbap’larının yaşam şartlarının iyileştirilmesi, gerektiği takdirde tedavilerinin yapılması için fikirler ortaya koyar.

AĞ ÇALIŞMA GRUBU

Ahbap değerlerinin topluma anlatılmasından, Ahbap tarafından oluşturulan fikirlerin kitlelere yayma inisiyatifinden, Ahbap organizasyonlarının işleyişinden sorumludur. Ahbap.org üzerinden gelen başvuruları inceleyerek katılım sağlayan Ahbap’ların profillerini onaylar. Bu vasıta ile platforma yeni katılan Ahbap’lara yol gösterir. Katılımcılarla alakalı DATA ve istatistikleri kayıt altına alır, arşiv oluşturur.

BİLİM VE TEKNOLOJİ ÇALIŞMA GRUBU

Ahbap Platformu’nun Uzaktan Eğitim stratejilerini ve altyapısını hazırlar, eğitsel ve teknik desteğini sağlar. Ulusal ve Uluslararası bilim, teknoloji kurumlarıyla ilişki kurar, Ahbap Platformu’na altyapısal ya da maddi kaynak, deneyim ve teknoloji transfer kanalları oluşturmaya çalışır. Ahbap Platformu Gönüllüleri’nin sağlıklı iletişim kurabilmesi, ortak çalışma yürütebilmesi ve idari onay, raporlama mekanizmalarının kurulması için faaliyetler yürütür.

Derneğin kuruluş tarihi 31Temmuz 2017 ve kuruluşunuzdan bu yana 2 seneyi geride bıraktınız. Bu süreçte Ahbap Derneğindeki gelişim nasıl ilerledi?

Ahbap’ın kuruluşu ile birlikte 2 ay içinde dernekleşmesi bizim için çok önemliydi. Bu süreçte İstanbul merkezli derneğimizi kurup ülke çapında tamamen gönüllü olan insanlar ile birlikte şehir yapılanmalarını oluşturup tamamladık. Çok hızlı bir süreç oldu. Çünkü kalbinde iyilik olan insanlar hemen aramıza dahil oldu ve olmaya devam ediyor. Her geçen gün büyüyen bir topluluk olarak profesyonelleşmeye önem verdik. Bir çok konuda Türkiye’de ve dünyada tanınmış isimler ile çalışıp Ahbap’ı, ahbaplarımızı daha fazla geliştirmek için çalışmalar yaptık ve bu çalışmalara devam ediyoruz. 2 yılı tamamlayıp geriye baktığımızda doğa için, sokak hayvanları için, insanlar, ülkemiz hatta dünyamızın güzelleşmesi için o kadar çok şey yapmışız ki; onbinlerce… İşte bu ahbapın yaşam enerjisi.

Ahbap Derneği şu anda kaç şehirde mevcut?

Ahbap dernek olarak sadece İstanbul’da. Tüm yasal çalışmalarımızı, bağışları, derneğimiz üzerinden gerçekleştiriyoruz. Tüm kayıtlarımız dernekte tutuluyor ve derneklere yasasına göre de yapılan her işin hesabını veriyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında ise derneğin platform uzantısını kullanıyor. Toplam 63 şehirde Ahbaplarımız örgütlü bir şekilde hizmet veriyor.. Bu sayı her geçen gün de artmaya devam ediyor.

Ahbap Tekirdağ ne zaman faaliyete geçti, derneğe tepkiler ve katılım ne yönde oldu?

Ahbap Tekirdağ yapılanmasının kurulma çabaları 2017 yılında Ahbap’ın ilk ortaya çıkışı ile başlamış. Ancak o dönem gönüllü olan arkadaşlarımız kuruluşu tamamlayamamış ve dağılmış. Sonrasında 2 kez daha girişim olmuş. Ancak maalesef bu girişimler de başarılı sonuçlanmamış. 2017 yılının sonlarına gelindiğinde bizler bu güzel oluşumu şehrimizde kurmak ve etkin bir şekilde çalışması sağlamak için gönüllük olduk. Yaklaşık 4 aylık tanışma ve oluşuma katılacak gönüllü arkadaşların aramıza katılması için bekledik. Tarihler 4 Nisan 2018’i gösterdiğinde Ahbap Tekirdağ’ı resmen kurmuş olduk. O tarihten bu güne yüzlerce çalışma gerçekleştirip şehrimiz adına katkılar verdik.

Ahbap Tekirdağ neler yapıyor, şehirdeki etkinliği ve bilinirliği nasıl?

Ahbap Tekirdağ kuruluşu itibari ile hedeflerini ortaya koyup düzenli yapılabilecek etkinlikler üretmeye dikkat etti. Örneğin huzurevi ziyaretleri yaptık. Ancak derdimiz özel günlerde orada olmak değil aslında en yalnız zamanlarda yaşça olgun insanlarımızın yanında olmaktı. Kitap okumanın her geçen gün azaldığı ülkemizde bu konuya dikkat çekmek için halka açık yerlerde yine düzenli olarak kitap okuma çalışmaları yaptık. Piknik alanları, sahiller gibi herkesin kullandığı yerlerde çöp toplayıp insanları bilinçlendirmeye çalıştık. Sokak hayvanları için beslemeler yapıp yine farkındalık için küçük paketlerle mamalar dağıttık. Kan ve kök hücre bağışına dikkat çekmek üzere Kızılay adına gönüllü çalışıp destek verdik. En çok da ihtiyaç sahiplerine destek olup ihtiyacı ortadan kaldırmaya çalıştık. Aslında sayabileceğimiz onlarca şey daha var. Bizlerin tek derdi yüzleri güldürmekti. Şimdiye kadar da bunu başardık.

Ahbap’ın şehrimizde bilinmesi için çok büyük bir çaba içine girmeme kararı aldık. İnsanların bizlerin yaptığı çalışmaları görerek aramıza katılmasının daha önemli olacağı kararına vardık ve tanıtım konusunda bilinçli olarak zayıf kalmayı seçtik. Buna rağmen yüzlerce insana dokunduk ve her geçen gün de bu sayının artmasının gururunu yaşıyoruz.

Ahbap Tekirdağ olarak düzenleyeceğiniz yeni etkinlikler ve çalışmalar var mı?

İlk olarak ağustos ayı içinde olağan toplantımızda büyük bir sürpriz hazırlığı içindeyiz. Aslında yapacaklarımızı aylık toplantımızda belirliyoruz. Ancak şu an için devam edecek huzurevi ziyaretleri, kitap okumaları, çevre temizlikleri mevcut. Bunun dışında üniversite için şehrimize gelecek öğrenci arkadaşlarımıza kayıt işlemleri ve sonrasında yardımcı olmak için harekete geçeceğiz. Sokak hayvanları için ses getirecek bir proje hazırlığımız var. Diğer projelerimizi netleştikçe açıklasak daha doğru olur.

Ahbap Derneğine katılmak isteyenler nasıl Ahbap olabilir?

Ahbap olmak için sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşılması yeterli. Facebook, Twitter ve İnstagramdan bize atılacak bir mesaj ile form gönderimini sağlıyor. Düzenli araklar ile başvuruları kontrol edip whatsapp üzerinden arkadaşlarımızla iletişime geçerek bilgilendirmelerde bulunuyor. Sonrası için oldukça eğlenceli ve mutlu edici. Toplantılarımıza katılıp etkinliklerde yer alarak siz de ahbap olabiliyorsunuz. Bizlerin tek istediği gönüllülerimizin uygulanabilir projeler üretip sürece katkı vermesi. Bu katkı oldukça da başarı çok çabuk geliyor.

Çerezzine olarak sorularımızı cevapladığınız için teşekkür ederiz.

Bize ulaşıp tanınmamıza katkı verdiğiniz için Ahbap Tekirdağ ekibi olarak bizler teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Facebook Yorumları