Herkese tekrar merhabalar, bu ay ne yazık ki yine bitmek bilmeyen seçim tartışmaları gündemi gölgesinde makalemizi yazmak durumunda kalıyoruz. Ancak çoğunuzun bu köşeyi tekdüzeleşen bu politik gündemde farklı bir nefes almak için de takip ettiğinizin farkındayım.  Bu ay köşemizde Iron Maiden’ın meşhur Somewhere In Time albümünün kapağını konu olarak ele alacağız. Iron Maiden’in meşhur kapak sanatçısı Derek Riggs’in bu aibüm kapağında hangi sembolleri gizlediğini ve ardındaki sanatsal ihamları ele alacağız.

Somewhere In Time albüm kapağı eğer Seventh Son of a Seventh Son kapağını bir kenara koyarsak, Iron Maiden’in albümlerinde yoğunlukla kullandığı Bilimkurgu öğelerin bulunduğu kapak çalışmasıdır.

Özellikle bu albümde Iron Maiden’in maskotu Eddie’yi çok farklı bire biçimde görürüz. Bunun nedeni o dönemde (Yıl 1986) arka arkaya kült bilimkurgu filmlerin yayınlandığı bir dönem olması yatar. Albümün yayınlandığı 1986 yılından önceki yıllarda Alien (1979) ve Aliens (1986) fimleri taze taze gösterime girmiş, ve bilimkurgu öğeler dönemin popüler kültüründe adeta bir patlama etkisi yaratmıştır. Bir önceki makalemizde Derek Riggs’in Alien (1979) filmindeki ana yaratık Xenomorph ‘dan etkilenerek nasıl The Number of The Beast albümüne Alien yaratığı sembolünü gizlediğini açıklamıştık. İşte aynı etkiyi Somewhere In Time albümü kapağında da görmekteyiz. Bu kapak çalışmasında Eddie’nin vücudu tıpkı Xenomorph yaratığı gibi Biomechanical unsurlar ihtiva etmektedir. Vücudunda hem bionik hem mekanik unsurlar ihtiva eden Eddie, bu her iki unsuru tıpkı Alien yaratığı gibi kendinde bütünleştirerek bir Biomechanical etkiyi kendinde bütünlemektedir.


Şimdi kapak çalışmasında Derek Riggs’in başka hangi sembolleri çalışmasında gizlediğini inceleyelim. Kolaylık olması için paylaştığımız kapak resminde de numaralar var. Bu numaraları takip ediniz.
1) Riggs’in imzası Eddie’nin göğsünde ki badge’da açıkça seçilebilmektedir.
2) Eddie bize öyle bir caddede poz vermektedir ki, bu caddenin isim etiketi Acacia olarak okunabilmektedir. Bu da The Number of The Beast albümünün ünlü 22 Acacia Avenue parçasına bir göndermedir.
3) Eddie’nin hemen yanında ki duvarda grubun 1980 albümünün posteri görülebilmektedir.
4) Eddie’nin elinde tuttuğu silahın sol tarafında, Mısır medeniyetinin meşhur Horus Gözü bri gökdelenin tepesinde görülebilmektedir.  Bu antik mısır korunma sembolü grubun 1984 yılında yayınladığı Powerslave albümüne bir göndermedir.
5) Eddie’nin sağ ayağının arkasında, bir pencereden yansıyan görüntüde Bradbury Towers Hotel International’in görüntüsü eklenmiştir. Buraya “Bu çok can sıkıcı bir resimdir” yazısı eklenmiştir.
6) Eddie’nin kasık kısmındaki Bio-Hazard sembolü yine yukarda bahsettiğimiz Bilimkurgu temasını ihtiva eden Biomekanik unsurları vurgulayan ve çalışmaya bu kapsamda bilimkurgu havası veren bir semboldür.
7) Eddie’nin sol ayağının yan tarafındaki sarı plastik çöp kutusu direğinde Iron Maiden’in Iron Maiden isimli albümünün kapağına bir gönderme yapılmıştır.
8) Iron Maiden’in Live After Death albümünün meşhur kara kedisine bir göndermedir.
9) Binadaki Webster yazısı, EMI sanat yönetmeni  Charles Webster’in ismine bir göndermedir.
10) Aç mısınız? Eddie’nin iki bacağı arasında Pizza Hot mekan olarak görülebilmektedir. Buradaki Rus kiril alfabesi “Süt ekleyin” anlamına gelmektedir.  Derek Riggs’in çoğu içeceğe en çok eklemeyi sevdiği şey.

Ülkemizde de Metal camiası son dönemde gayet başarılı çalışmalar üretmekte ve fırsat verilirse, Amerika ve Avrupa’daki metal camiası ile kafa kafaya yarışabilecek yetenekteler diyelim ve “Her şey çok güzel olacak” diyerek gelecek ay tekrar görüşmek üzere diyelim.

Facebook Yorumları