Bir Ginsberg Hayali: Yeni Vizyon Fanzin

Manifestomuz: Kısaca

“Ginsberg Hayali”  veya “Yeni Vizyon Fanzin” yeni bir edebi devrin ve sınırsızlığın hayalidir. Toplum kalıplarının kırıldığı bir noktadan benliği ve tümüyle aitlik hissini sorgulamaktır. Edebiyatta anarşidir. Sözde düşünce özgürlüğüyle nam yapmış bir ülkede sanatçıların çeşitli suçlamalarla tutuklanmasına başkaldırıdır, Uluma’dır, Yumuşak Makine’nin dava edildiği mahkemeyi kazanmasıdır, mezkur kitabı eşcinsellik ve bayağılık ile edebi eser olmaktan uzak tanımlayan kurulun boku yemesidir. Ticari düşüncelerle basılan, bu yüzden sadece din ve milliyetçilik üzerine kaleme alınan kitapların boku yemesidir. Sansürün boku yemesidir. Kafayı doğruculuk oyunuyla bozmuş olanların, gösterişçi ahlakın, siyasetin, savaşın, neyi bastığından habersiz kalitesiz yayınevlerinin boku yemesidir. Tüm bu yazarların esrarlı varyasyonu ve ihtiyaç duysalar dahi kendi gibi olanları bulmaya çalışmamaları sonucu gelişen bir rastlantıdır.

Yeni Vizyon Fanzin olarak aslında bir başkaldırıyız -hemen hemen her şeye bir başkaldırı. Yine de Kasım ayında ilk, Aralık ayındaysa ikinci sayımızı yayınlamak üzere henüz çok yeni bir oluşumuz. Temel olarak Beat Kuşağı’nın devamı niteliğini taşıyan bu varoluşçu tayfada özellikle vurgulamak için kıçımızı yırttığımız şey sansürün sansürlenmesi gerektiğidir. Bize kalırsa neyin hangi kelimelerle anlatıldığından çok aktarılmak istenen hissiyatın ve düşüncelerin karşıya geçmesi önemlidir. Bu yüzden Yeni Vizyon Fanzin olarak, tüm yazar ve çizer arkadaşlarımızın adına, onlara neyi yazması/çizmesi gerektiğini söyleyen ya da neyi yazmaması/çizmemesi gerektiğini söyleyen kurumlara, insanlara, dergilere veya fanzinlere “Hassiktir!” diyoruz.

 

İnsanlar yazılarını göndermeden önce genellikle şöyle bir soru yöneltiyor; “Belirli bir konuda yazmalı mıyım?” ya da “Fanzin olarak ne tarz işliyorsunuz?”
Ben de onlara diyorum ki: “Burası senin edebiyatı kurtaracağın yer, kafana göre yap!”
Eh… Öte yandan istiyoruz ki Yeni Vizyon Fanzin olarak Türk Edebiyatını silkelemek dışında insanlara görmekten kaçındıkları şeyleri cesurca haykırabilelim. Belki de tüm bu kayıtsızlığın ve merceğin farklı noktaya çevrilmesinin temelinde sosyal medya yatıyor ancak toplum baskısı yüzünden intiharı düşleyen eçsincellerin, sözde hizmet kurumu olan ve amacından çoktan sapmış olan üniversitelerin, karnını doyurmak için yağmurlu bir İstanbul gününde elindeki flüte üfleyen küçük çocukların, ailesine bakabilmek için karton toplayan ihtiyarların, alkoliklerin, keşlerin, hayat kadınlarının ve insan vicdanını rahat kılmak adına üzeri pembe bir battaniyeyle örtülen tüm şeylerin gerçekliğini haykırabilelim.

 

Tüm bunların dışında her sayıda mutlaka bulundurmak istediğimiz, hayatlarından bahsetmeye gayret ettiğimiz belli başlı yazarlar var. Allan Poe, Burroughs, Ginsberg, Kerouac, Lord Byron, Sexton, Dorothy Parker, Oscar Wilde, Berryman, Bukowski vs. Tüm bu isimlerin nerede doğduklarından, nerede okuduklarından ve kaç kitap çıkardıklarından ziyade sahip oldukları kötü alışkanlıklara değinmeye çalışıyoruz. Bu elbette ilk bakışta okur için yazarın şahsına yönelik bir hareketmiş ya da aksine Burroughs’un morfin bağımlılığından bahsederken yazan insanlara bunu tavsiye ediyormuşuz gibi gelebilir. Ancak bizim burada vurgulamak istediğimiz şey tüm bu yazarların kötü alışkanlıkları ve onların getirdiği kötü şöhret sayesinde ölümsüzleştiğini anlatmak değil, bütün bu kötü alışkanlıklara ve sıkıntılara rağmen isimlerini bırakabilmeyi başarmış olmalarıdır. Öyle ki sosyal statü, özgüven problemi, ruhsal ve maddi sıkıntılar neticesinde kendi kabuğuna çekilmiş ve sikici yalnızlığına teslim olmuş öyle çok insan var ki… İçlerinden büyük bir edebiyatçı çıkmayacağını bilemeyiz, değil mi?

Son olarak Fanzin Apartmanı’yla gerçekleştirmiş olduğumuz röportajın ve ilk sayımızın (PDF) bulunduğu birkaç adresi bırakıyor ve kendilerine bize ayırdıkları vakit ve alaka için teşekkür ediyorum.

Röportaj için: fanzinapartmani.com/eski-duzenden-yeni-vizyon-fanzine-roportaj/
İlk Sayı PDF için: epizotportal.com/yeni-vizyon-fanzin/

Bize Ulaşın: yenivizyonfanzin@gmail.com
instagram.com/yenivizyonfanzin
twitter.com/vizyonfanzin

Facebook Yorumları