Tekrar merhabalar sevgili Çerezzine okurları!

Geçen ay Heavy Metal’in köklerindeki Sürrealizm etkisini hep beraber araştırmıştık. Hatta, Oscar ödüllü İsviçreli Sürrealist sanatçı ve Alien filmlerinin baş tasarımcısı HR Giger’ın Metal akımına duyduğu sempatiyi ve Metal müzisyenlerini nasıl desteklediğini yazmıştık. Bu ay ise HR Giger’in Celtic Frost ve sonradan Triptykon gruplarına yaptığı kapak tasarımlarından bahsedeceğiz.

Daha önce bahsettiğimiz gibi HR Giger ile Tom Gabriel “Warrior” Fischer birer dosttu. Ve Tom Gabriel Fischer aynı zamanda HR Giger’ın asistanıydı ve Giger’ın avrupadaki birçok sergisini düzenledi. Bu dostlukları HR Giger’ın Celtic Frost’a ve sonradan Triptykon’a birçok kapak çalışması yapmasını da sağladı.

Şimdi bu albümlerden bahsedeceğiz.

Tarihi sıralamayla gidersek, ele alacağımız ilk kapak çalışması Celtic Frost’un meşhur “To Mega Therion” albümüdür.

Bu kapak çalışmasında gördüğümüz HR Giger’ın 1977 yılında ürettiği, “Satan I” adlı eseridir.  Bu eser Airbrush tekniği ile sıvılaştırılıp kristalize edilmiş özel bir sıvı Akrilik boya ile ince bir MDF tahta yüzeye yapıştırılmış kalın ve pürüzsüz bir yüzeye sahip bir Schöller kağıt yüzeye resmedilmiş büyük ebatlı bir çalışmadır. Eserin orijinali isviçrede Gruyeres kasabasında St Germaine Şatosundaki HR Giger Müzesinin 2.ci katında sergilenmektedir.

Eser, adı üstünde Şeytan ile çarmıha gerilmiş durumdaki İsa’nın Gerçeküstücü bir dilde birlikte betimlendiği alegorik bir eserdir. Airbrush tekniğinin özelliği yüksek seviyede fotografik gerçekçilik elde edilmesidir. Airbrush’ın içersindeki iğne kalınlığına bağlı olarak detaylarda yüksek seviyeli gerçekçilik elde edilir. Bu özellikler Giger’ın eserlerindeki teknik mükemmeliyetçiliğin sırrıdır.

 

İkinci ele alacağımız kapak çalışması bu kez Triptykon’un “Melania Chasmata” albümüdür.

Bu kapak çalışmasında gördüğümüz eser, Giger’ın Lord of The Rings serisi için yaptığı bir çalışma olan “Mordor VII” adlı eseridir.  Bu eser yine bütün diğer Giger eserleri gibi Airbrush tekniği ile ince bir MDF yüzeye yapıştırılmış Schöller kağıt yüzeye resmedilmiştir. Ebatları 100×70 cm olup 1975 yılında resmedilmiştir.  Bu eserde isviçrede HR Giger Müzesinin 2.ci katında sergilenmektedir.

Giger’ın eserlerinin diğer bir özelliği kabusvari ortamlarda, klostrofobik etkilere sahip olması ve genel anlamda monokrom bir etkiye sahip olmasıdır. Organik objeler ile Mekanik objelerin birbirleriyle içiçe geçip karışmasından ürettiği Biomekanik üslup dili resimlerinin tamamına hakimdir. Yer yer kullandığı Okült sembolleri ve Erotik unsurları da eserlerine serpiştirmektedir.

HR Giger’ın metal camiasına duyduğu sempati ve Metal sanatçılara verdiği destek, bunlarla da sınırlı olmayıp, aynı zamanda Korn grubunun kliplerinde ve konserlerinde gördüğümüz özel tasarım mikrofonu tasarlamasına da zemin hazırlamıştır.

Facebook Yorumları