Merhaba Dostlar;

Yaşayan Efsaneler isimli bölümümüzün bu seferki konuğu, kendine has müziği ve eşsiz müzisyenliğiyle sevgili Taci Uslu. Kendisi ilk olarak 1987 yılında Grup Yorum’un  ilk kadrosunda yer alarak hayatımıza girdi ve grupla, bugün kendi alanında efsane kabul edilen Sıyrılıp Gelen (1987) ve “Haziranda Ölmek Zor” isimli albümlere imza attı. Daha sonra kariyerine solo olarak devam etme kararı alan usta sanatçı 1990 yılında ilk albümü olan “Adını Gelincik Koydum”u yayınladı.

Daha çok Folk Rock tarzında bir çalışma olan bu muhteşem albümde Ahmet Arif, Nazım Hikmet gibi çok değerli şairlerin eşsiz şiirlerini besteledi. Albümde özellikle Nazım Hikmet’in muhteşem şiiri olan Piraye’ye yaptığı beste ilgileri çekti ve günümüze kadar birçok müzisyene ilham kaynağı oldu. (Bu muhteşem eser yıllar sonra Hakan Yeşilyurt tarafından da seslendirildi)

10 çok özel eserin bulunduğu albümde usta sanatçının gitarist ve klavyeciliğinin yanısıra, eşsiz yorumu da dikkatleri çekmişti. Piraye’nin dışında Bu Aşk Burada Biter, Ne Fayda?, Leyim Leylim ve Seninleyim gibi her biri birbirinden değerli şarkılarda bu eşsiz baş yapıttan öne çıkanlar arasında bulunmakta.

Evet artık müzik tarihimizde özel bir yere sahip olan bu albümün en belirgin özelliklerinden biri toplumcu şairlerin eşsiz şiirlerine yapılan eşsiz besteler ve Taci Uslu’nun kalbinden süzerek, sımsıcak ve samimi yorumlayışı. Her zaman halktan yana sanat yapmayı tercih eden ve sadece inandığı hissettiği müziği içinden gelen notaları bize sunan usta, gerek müzisyenliği gerekse duruşuyla birçok müzisyeni etkilemiştir.

Örneğin ben şiir ve şairle bu büyük usta sayesinde tanışmış, hayatımda büyük yerleri olan birçok şairimi Taci abi sayesinde keşfetmişimdir. Müzisyen kişiliği ise çok ayrıdır, bir kere çok özgün ve kendine has bir soundu ve ses rengi vardır sanatçının, bestelerinde her zaman farklı ruhlardan beslenen ve tüm bu güzellikleri bizlere büyük bir titizlik ve özveriyle sunan çok önemli bir ustadır.

Adını Gelincik Koydum’dan sonrada üretimlerine devam etti ve elbette birçok defa sahneler yaptı ve müzikten hiç kopmadı. Bundan birkaç yıl önce bir rahatsızlığa yakalandı ve ameliyat oldu. Bugün eşsiz sesini kaybetmiş olsa da hala o koskoca yüreği ve içinde insan sevgisi ve müzik aşkıyla ve tavizsiz duruşuyla ışığımız ve yönümüz olmaya devam ediyor. Bu vesile ile Taci abimi birkez daha yürekten selamlıyor en derin sevgilerimi iletiyorum kendisine.

USLU ŞARKILAR

Uslu Şarkılar” bir dayanışma ve vefa albümü olup Taci Uslu’nun sanatçı dostları; Emin İgüs, Ezginin Günlüğü, Harun Tekin, Hüsnü Arkan, İlkay Akkaya, Serdar Keskin, Vedat Sakman, Yasemin Göksu, kız kardeşi Ayşegül Uslu ve kuzeni Muhlis Uslu tarafından bir imece usulü ile hazırlanmıştır.

Albümde; Ahmed Arif, Attila İlhan, Arkadaş Z. Özger, Edip Cansever, Enver Gökçe, Halim Yazıcı, Nazım Hikmet, Necati Cumalı ve Seçkin Gündüz şiirlerinin Taci Uslu’nun besteleriyle buluştuğu şarkılar var. Bu şarkıları tüm yorumcular kendi tarzlarına uygun olarak düzenledi ve seslendirdi. Bu sebeple sound, tarz ve yorum açısından çok renkli bir albüm ortaya çıkmış oldu.

Temmuz 1956 yılında Bergama’da doğan Taci Uslu, lise yıllarından itibaren profesyonel olarak müziğin içinde olmuş, konservatuvar eğitimi sırasında ve sonrasında da profesyonel müzik hayatına devam etmiştir. 80’li yıllarda Grup Yorum ile müzik yapmış, konserler vermiş, kendi albümünü yapmak üzere gruptan ayrılmış ve 1989’da “Adını Gelincik Koydum” albümünü çıkarmıştır. 2015 yılında 2. albümünü çıkarmak üzere çalışırken hastalanmış ve ses tellerini kaybetmiştir.

Albüme ilişkin Ayşegül Uslu‘nun ifadesi;

“Bu albüm Şişli Etfal’in küçük bir odasında abime içimden, sessizce verdiğim bir söz, sonrasında ise kurduğum bir hayaldi.

Pek çok şeyin anlamını, değerini kaybettiği bir zamanda büyük bir içtenlikle, yalansız çıkarsız olarak Taci Uslu’nun oğlu, kız kardeşi, kuzeni, kadim dostları, müzisyen arkadaşları, müzik ustalarının el birliği ile bu hayal gerçek oldu ve Taci Uslu’nun 28 Ağustos 2015’te usulca, sessizce ayrıldığı sesi çoğalarak, büyüyerek geri döndü.

Bu albüm Taci Uslu’ya gitarını, kalem kağıdını, kısaca müziği bırakmaması için bir mesaj olma özelliği de taşıyor. Ve dilerim şarkıları dinleyen, hikayesini bilen herkes için gerçek sevginin, iyiliğin, güzelliğin, çıkarsızlığın, dayanışmanın ve yalnız olmadığımızın bir kanıtı ve umudu olur.

Sözümü ve hayalimi gerçek kılan, elimi tutan, maddi manevi destek sağlayan, emek veren, abime ses olan herkese sonsuz teşekkür ederim.”

 Ayşegül Uslu

Taci Uslu’dan Mesaj Var

Dört yıl önce önüme uzatılan ameliyat belgelerini sesimi yitireceğim ve müzik hayatım son bulacak düşüncesi ile imzalamayınca kardeşim gözyaşları içinde bana bir söz vermişti. Belki bugün sesim çıkmıyor ama bu dört yıl içinde maddi-manevi çok yoğun bir EMEK fırtınası gözledim. Bu albüm çok büyük zorluklarla çıktı. Birebir tanığıyım adlarını tek tek yazamadığım bu güzel insanlara sonsuz teşekkürler. Umarım bu şarkılar bir yerlere dokunur, bir yerlerde tınlar. Sağlıklı, aydınlık yarınlarınız olsun. Sevgiyle kalın…

Büyük Usta’a birkez daha sevgi ve selamlarımızı iletiyoruz..

Facebook Yorumları