90’lı yılların sonundan itibaren müzik dünyasında önemli işlere ve yeniliklere imza atmış müzisyenlerin grubu “Timsahın Gözyaşları “ndan Hakan Çağlar’la keyifli bir röportaj yaptık. İyi okumalar dileriz.

Merhaba, öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkürler. Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?. Timsah’ın Gözyaşları nasıl, ne zaman kuruldu?

Flört dağıldıktan( sonradan birleştiler) sonra herkes kendi projesini yaptı ve müzikseverlere yayınladı. Bende bir buçuk sene evvel Timsah’ın Gözyaşları grubumuzu yapılandırdım.

Peki, neden “Timsah’ın Gözyaşları”? Biraz bahsedebilir misiniz?

Lakabım “TİMSAH” gruba bu ismi vermemizin temeli bu bir yandan da ironisinden bahsetmek isterim; “Timsahın gözyaşlarına kanma “denir, bilirsiniz. Timsahlar ,gözyaşı döker ama bu üzüldükleri için değildir. Bu ironik bakış açısının etkisini arttırmak için buldum ve kullandık ismi . Hatta bir şarkımda bu ironi var, sizede iyi bir misal olacak ; “ Timsahın gözyaşlarına aldanma , dökülen gözyaşı değil bu yeniden doğma.” Logomuzda da bunu görsel olarak çizdim . Timsah gözlerinden akan yaşı ,solfej notalarıyla akıtıp pekiştirdim. Bu görselde ,dökülen gözyaşını müzik olarak nitelendirebilmemiz için kullandım . Yani içimden gelen melodileri , sözleri , müziği temsil ediyor gözyaşları.

Grup üyeleri kimlerdir peki? Kısaca tanıyabilir miyiz?

Gitar ve vokalde : Barış BÖLÜKBAŞI
Bas gitarda : Erkan ADLİN
Davulda : Serkan ÇALAR
Vokal : Hakan ÇAĞLAR ( TİMSAH )

Şu an için bir single, EP ya da albüm var mı planlarınızın arasında?

Geçen hafta DEDİ adlı singlemızı çıkardık.
Virüs olayına rağmen güzel reaksiyon aldığımızı düşünüyorum. Bu zor zamanlarda,insanlara moral versin diye düşündük.
Başka bir şarkım daha var akustik olarak hazır .Şarkının adı “ZAR ZOR “. Timsahın Gözyaşlarından farklı kişilerle çalıştığım bir projem bu şarkı. Beraber çalıştığım dostlarım Bülent Güven ve Raşit Pekmezci bana eşlik ettiler.Değerli dost büyüğüm ve sevgili abim, aynı zamanda menajerim olan Volkan SEVİĞ, çok beğenip teşvik etti ve kaydettik.Mix-Mastering ve yayınlama yine Punkat Music olacak .Punkat Music , benim çocukluk arkadaşım Tansel GÜNAY’ ın kurduğu bir oluşum. Ayrıca proje ortağım bir diğer kişi, çocukluk arkadaşım Murat PARLAKIŞIK ‘ın çok yardımı desteği oldu sağ olsunlar. İkiside yurt dışında yaşıyorlar ve çok samimi dostlarız. Kafa kafaya verip bazı projeler üretmeye karar verdiğimizden beri üretimlerim arttı. Onun için “ Dedi “ teklisi ile başlangıç yaptık.

Kliplerinize değinmeden de geçmek istemiyorum. Çok farklı, ilgi çekici klipler çekiyorsunuz genellikle. Sizin aldığınız tepkiler ne yönde genel olarak bu konuda?

İlk iki klibimde çalıştığım Goril film ile çok güzel çalışmalar yaptık.Genç ve dinamik bir ekip olduğu için fikirleri ve sanatsal görüşleriyle her zaman ilgi çekmeyi başardık. Sevgili Volkan SEVİĞ iki klipte de sonsuz destek verdi ,var olsun her daim.
MSÜ ‘de okuduğum için görsel sanatlarda çok çeşitli dallarda uzmanlıklarım var . Bunların çoğunu işlevsel hale getiriyorum kliplerde .
İnsanlar çok beğeniyor, isteyen YouTube’ da klip altındaki yorumlara göz atabilir.

Türkiye’deki rock müzik piyasası hakkındaki düşünceleriniz nelerdir peki?

Türkiye rock piyasasınına yeni bir soluk ve reformlar getirmek niyetindeyim. Müzikal duruş,hayattaki duruşu gibi olmalı insanın,sanatçının. “Meczup” albümünde, 10 şarkının bestesi ve sözleri bana ait. Fakat hukuki düzlemde söz ve beste haklarımı grup içinde eşit dağıttım. Sahneden gelen gelirimizde de  bu dağılım her zaman eşittir. Neden benim sanatçı dostlarımın enstrümanistliği benim sözümden değersiz olsun ?. 30 senedir beraber büyüdük ve herkes kendi alanında uzman . Onlar sanatını benimle bütünleştirmeselerdi böyle üretimler ve müzik yapabilir miydim?.Herkes böyle yapsın demiyorum ama feyiz alınsın isterim; piyasanın bu reformist yaklaşımımdan ilham almasını ümit ediyorum.
Biliyorsunuz ki şarkı yazarları ve solistler 100 alıp ekiplerine 1 dağıtıyorlar. Müzisyenlerin durumu vahim gerçekten. Herkesin bu konuyu bir de bu açıdan değerlendirmesini ve beni desteklemesini talep ediyorum. Evvela kendimizde başlamalı reformlar,sistemi sorgularken bize düşen payın gereklerini de yerine getirmeliyiz.
Müzikal anlamda şarkılarım, bilinen kalıplar ve formüller dışında hareketlere sahip. Bu konuda sevgili abilerim Ahmet Güvenç , Volkan Seviğ  ve elbette grup arkadaşlarım beni her zaman desteklediler. Bu yüzden özgünlüğümüzü koruyabildik. Dinleyen,şans tanıyan,kulak veren herkes anlayabilir bu farklılığı ve üretimdeki özgünlük hassasiyetimizi.

Siz bu tarz müzikle uğraşan bir grup olarak ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz, örneğin ?

Son dönemde ,memleketimizdeki siyasi,politik gelişmelerin misal;şehitlerimizin ( Mekanları cennet olsun ) yoğunluğu ;devletin sanatı ,  sanatçıyı destekleyen politikalara önem vermeyişi ve son virüs olayları yüzünden çektiğimiz zorlukları anlatsam içimiz kararır. Herkes zaten biliyor olan biteni ve sanatçıların durumunu. İkinci klibimiz “Sermayeden yiyorum” şarkımızı sadece müzisyen /sanatçılara değil herkese sunarım bu sorduğunuz sorunun cevabı niteliğinde ve yaşanan sürecin ifadesi için.

Peki;dünyadan ve Türkiye’den takip ettiğiniz, etkilendiğiniz gruplar, müzisyenler var mı? Bizlerle paylaşır mısınız?

Ben bir müzik araştırmacısı gibi hareket eder,her tür müziği dinlerim . Müzikte mezhep tanımam.Özellikle genç dostlarımı,sıkı takip ediyorum tarz gözetmeden. Hip-hop, T-Rap , folk , türkü , rock, pop farketmez benim için .  Zaten gençliğimin hizmetinde olduğumu ,bilgimin , tecrübemin ayaklarına kilim olduğunu herkese her fırsatta anlatıyorum.Haftada ortalama 2-3 kayıt dinliyorum, yeni albümlerini ve kayıtlarını bana yollayan genç dostlarım sayesinde. Meczup albümünde çok çeşitli müzikal disiplinleri barındırıyoruz bu zenginlikler sayesinde. Albüm içinde jazz , rock , folklorik motifli şarkılar dinleyebilirsiniz.Bu kadar çok disiplini aynı albüme sığdırabilmek için müzisyenlerin çok iyi ve yelpazelerinin çok geniş olması lazım. Grup arkadaşlarıma hürmetim ve selamımla. Son zamanlarda, yabancı müzik dalında Snarky Puppy ‘ye saplantılı bir şekilde takıldığımı itiraf edebilirim.Yerli olarak da deyişleri çok dinliyorum ve kültürü araştırıyorum da. Mesela ,Ali Ekber Çiçek hayranıyımdır.Bektaşi ve Alevi kültürünün de aşığıyım.Derin bir araştırma içindeyim , çok besleniyorum ruhen, yakın zamanda esinlenerek deyişlerden bir beste de ürettim.

Yeni şarkınızın bağımsız olarak çıktığını gördük. Bir dahaki çalışmalarınız hep bağımsız olarak mı müzikseverlerle buluşacak?

Yüzlerce gençle irtibattayım.
Hepsi şikayetçi piyasadan ve şirketlerden durmadan anlatıyorlar.
Bu bağımsız yayınımızla onlara da yol açacağız umarım.
Değerli dostum Tansel Günay’ın (PUNKAT MUSİC ) in desteğiyle yayınlayabiliyorum . Gerçekten harika biri ve dosttur. Bu bağnaz piyasadan sıkılan herkese ve özellikle genç dostlarıma ona başvurabileceklerini salık veriyorum. Ayrıca “DEDİ” şarkısının masteringini de Tansel yaptı. Mix ve mastering olayında üstattır.
Bundan sonra hep bağımsız mı olacak bilmiyorum. Ünlü filozof Heraklitos ‘un sözü geliyor aklıma;”Değişmeyen tek şey değişimdir”.

Son olarak, Çerezzine okurları ve takipçileriniz için neler söylemek istersiniz?

Çerrezine ‘ ye benimle röportaj yapma hevesi için teşekkür ediyorum.
Herkese tavsiyem “EVDE KAL ve Müziksiz Kalma”. Hepinizi çok seviyorum,müzikle,sanatla haşır neşir kalın.Kucak dolusu sevgilerimi sunarım.

Facebook Yorumları