Aslında Hard Rock ve Heavy Metal’de diyelim çünkü her ikisi için muazzam bir sene olmuştu. Spesifik bir yılı incelerken ilk yaptığımız o senede çıkan albümleri değerlendirmek olur. Hiç şüphesiz 1980 bu açıdan ağırlığını belirgin ölçülerde göstermektedir. Şu dört grupla başlayalım (şimdi ağırlığı hissedeceksiniz) Judas Priest- British Steel, Motörhead- Ace of Spades, Saxon- Strong Arm of the Law ile Wheels of Steel ve Iron Maiden ilk albüm !
Black Sabbath- Heaven & Hell ve Ozzy Osbourne- Blizzard of Ozz. Hard Rock için muhteşem bir sene olan 1980’e daha yeni başlıyoruz: Kiss- Unmasked, Van Halen- Women and Children First. Whitesnake- Ready and Willing, Rainbow- Down to Earth, Gillan- Glory Road. Thin Lizzy- Chinatown ve Brian Robertson ile Jimmy Bain’li Wild Horses’ın ilk albümü. UFO- No Place to Run’ı yayınlarken Michael Shenker ilk solo albümüyle ortaya çıkıyor, yapımcı Roger Glover (Deep Purple ve Rainbow)
NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal) için verimli bir yıl olduğu belli 1980’in. Witchfynder General- Give’em Hell, Angel Witch’in aynı isimli albümü, Diamond Head- Lightning to the Nations, Tygers of Pan Tang- Wild Cat ve Def Leppard- On Through The Night.
Diğer öne çıkan gruplar ve albümler: Scorpions- Animal Magnetism, Krokus- Metal Randez-vous. Accept- I’m a Rebel, Samson- Heads On (Bruce Dickinson vokalde) Triumph- Progressions of Power, Ted Nugent- Scream Dream, Journey- Departure, Blackfoot- Tomcattin’ ve Molly Hatchett- Beatin’ The Odds
En sona dünya müzik tarihinin en çok satan ikinci rock albümünü sakladık: AC/DC – Back In Black !
Facebook Yorumları