1964 yılında Tercüman Gazetesi tarafından düzenlenen bir çekilişle sahne alma fırsatı yakalayan Mavi Işıklar, Amerikan tarzındaki müzikleriyle ve tek tip kıyafetleriyle büyük beğeni toplamıştır. Her ne kadar yaptıkları müzik tarzını ilk başta “Amerikan” olarak ifade etseler de kısa sürede özgün bir hale bürünerek modern Türk müziğinin oluşumunda büyük rol oynamışlardır. Çok kısa bir zamanda beklenmedik ilgi gören Mavi Işıklar’ın kadrosu üniversite öğrencilerinden oluştuğundan ve hızlı yükselmek istemediklerinden dolayı bir süre sadece Lale Sineması’nda küçük konserler vermişlerdir.

1964 yılının sonlarına doğru Hürriyet Gazetesi’nin ilk defa düzenlemiş olduğu “Altın Mikrofon Armağanı Yarışması” isimli müzik yarışmasına katılan Mavi Işıklar, “Helvacı Helva” isimli türküyü twist temposu ile icra ederek yarışmadan ikinci olarak ayrılırlar. Her ne kadar ikinci olsalar da halk onları bağrına basmış ve birinci muamelesi göstermiştir. Ayrıca 78 başvuru alan Altın Mikrofon Armağanı Yarışması’na başvuranlar arasında “Cem Karaca ve Jaguarlar”, “Ayla Dikmen” ve “Cahit Oben” gibi birçok değerli müzisyen ve müzik grubu bulunmuştur. Yarışma, Genco Erkal, Mehmet Ali Birand, Ruhi Su ve Safiye Ayla gibi ünlü isimlerin yer aldığı 80 kişilik bir jüri eşliğinde gerçekleşmiştir.

1966 yılında Altın Mikrofon Armağanı Yarışması’na tekrar katılan Mavi Işıklar, söyledikleri “Çayır Çimen Geze Geze” isimli şarkılarıyla bir kez daha ikincilik koltuğuna oturmuştur. Ayrıca, unutulmaya yüz tutmuş Anadolu Rock eserleri hatırlatmak amacıyla başlatılan “Anatolian Rock Revival Project” isimli projenin arşivi içerisinde de Mavi Işıklar grubundan “Helvacı”, “Çayır Çimen Geze Geze” ve “Aşk Çiçeği” isimli şarkılar bulunmakta.

1966 yılında, Mavi Işıklar “Sayan” ile anlaşarak 4 şarkıdan oluşan bir “EP” -Mavi Işıklar’ın ilk plağı- yayınlayarak altın bir çağa adımını atar. İçerisinde 3 adet yabancı şarkının ve “Ankara Rüzgarı” isimli bir yerli şarkının bulunduğu bu plak eleştirmenlerden tam not alır. Mavi Işıklar’ın Ankara Rüzgarı isimli bu şarkısı, Beatles’in en üst sırada olduğu ve içerisinde Marc Aryan, Peppino di Capri ve Salvatore Adamo gibi müzisyenlerin de yer aldığı sıralamada TOP 10’a giren nadir Türkçe şarkılardan biridir.

“Faydası yoktur gözlerdeki yaşın
Gitmeden evvel iyi düşün taşın
Mutluluğu bulacağım diyorsun ama
Ne zaman, ne zaman?!”

Mavi Işıklar’ın döneme damga vurmuş, yeni nesilin ise 2010-2013 yılları arasında Kanal D ekranlarında yayınlanmış olan Öyle Bir Geçer Zamanki Dizisinde Aras Bulut İynemli nin canlandıran 1964 yılında kurulan Beat müzik grubu Mavi Işıklar’ın ilk kadrosunu Çetin Yavuzdoğan (Bas Gitar), Metin Yavuzdoğan (Klavye, Çetin Yavuzdoğan’ın kardeşi), Nejat Toksoy (Vokal), Cihat Günaydın (Solo Gitar) ve Zamir Manisa (Davul) oluşturmuş. Ardından Cihat Günaydın’ın askerlik görevi nedeniyle gruptan ayrılması sonucu yerine Adnan Göyken (Solo Gitar) gelmiştir.

1990 yılında tekrardan bir araya gelen Mavi Işıklar, güncel kadrosu Çetin Yavuzdoğan (Bas Gitar), Metin Yavuzdoğan (Klavye), Nejat Toksoy (Vokal), Attila Şimşek (Davul) ve Rıdvan Yılmaz (Solo Gitar) ile kariyerlerine devam etmektedir.

50 yılı aşkın süredir bir arada kalan Mavi Işıklar grubunun kurucularından gitarist Cihat Günaydın‘ı sevgi ve özlemle anıyoruz.

Cem Arık

Facebook Yorumları