60’ların başında Beatles’dan, Rolling Stones’dan önce California’da epey bir gürültü koparmış surf müziği kralı. Dick Dale and his Deltones’un frontmanı. Surf gitarın da öncüsüydü. 30 küsür sene sonra Pulp Fiction ile tekrar gündeme gelmiş, kariyerinde yeni bir sayfa açmıştı.

Lübnan asıllı olup, şarkılarında Ortadoğu melodilerini kullandığı olmuştur. En meşhur şarkısı “Misirlou” bunlardan biri.

Unutulmaya yüz tutmuş ama asla unutulmaması gereken bir gitaristti ve türünün en iyi örneğiydi kendisi. “Esperanza” adlı parçası gerçekten başarılı ve dinlenilesidir. Hatta “Nascar Rumble” ismini taşıyan psone oyunundaki bir parça Dick Dale den alınmış, fakat onlar biraz değişiklik katıp, modernleştirmiştir parçayı.

Fender’in, adına signature gitar ürettiği gitarist. Gitarının telleri ters olan müzisyendi. Evet baya bildiğiniz kalın teller altta, ince olanlar üstte.

Bu tekniğin nedenini hiç anlayamamışımdır, aynı şeyi Albert King de yapmıştı. Galiba böylesi daha rahat adamlar için ama akorlarda, özellikle bareli ve 5’lilerde baya sorun yaratacağını tahmin ediyorum.

Sık sık ABD’yi turlaması ile bilinir.

Işıklar İçinde Uyu büyük usta mekanın cennetin ışıklı bir köşesi olsun ve oradan bize yine güzel melodiler çal gitarınla.

Cem Arık

Facebook Yorumları