Samizdat

Özgür yayıncılık denildiğinde ilk akla gelen türlerden biri de Samizdat olarak bilinen Rusya’daki yeraltı yayınlarıdır. Sovyet Devrimi sonrası 1940 yıllarında bir yayın türü olarak tarih sahnesindeki yerini almaya başlayan samizdat; baskıcı yönetim süreçlerinde çeşitli örgütlenmelerle sesini halka ulaştırmıştır. Zor şartlar altında üretilen ve okuyucuları aracılıyla dağılan bu yayım çabası, kuşkusuz ülkemizdeki birçok fanzinin ve yeraltı yayıncılığıyla uğraşan kişinin öykündüğü bir durum olmuştur. Fakat her nasılsa bu tarih, Türkiye’deki meraklıları tarafından pekte aydınlatılarak, başlı başına bir konu olarak incelenmemiştir.

Şu Fanzin Meselesi ve Yayınevi Rüyası isimli fankitlerinden tanıdığımız Efe Elmastaş bu sefer de Samizdat Tarihi isimli işiyle karşımızda. Konuyu tarihsel süreçler üzerinden ele alarak, samizdat yazarlarını, o günün yönetim koşullarını ve Sovyetler’in edebiyata bakış açılarını anlattığı fankitte, konuyu merak edenler için önemli bir yayın. Özellikle ülkemizde Samizdat hakkında yanlış bilinen noktalara da değinen Efe, günümüz Rusya’sındaki fanzin ve samizdat algısına da yer vermiş.

Samizdat Tarihi fankit olması sebebiyle bir yayınevi olmaksızın, yazarın kendi imkânlarıyla çoğaltılmakta ve okurlara kâr amacı güdülmeden sunulmakta. Bu sebeple ister fanzinapartmani.com üzerinden Samizdat Tarihi fankitini indirebilir ve kendiniz çoğaltabilirsiniz ya da yazar ile bağlantıya geçerek fankiti edinebilirsiniz.

Samizdat

Fankit Nedir?

Fanatik ile Kitap kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen bir terimdir. Bağımsız, finansal kaynaklardan, profesyonel yayınevi algısından ve onun basım klişelerinden uzak, kâr amacı gütmeyen, kolayca basılıp gönüllü dağıtım kanalları aracılıyla dağıtılabilen kitaplar olarak tanımlayabiliriz.

Facebook Yorumları