Evrendeki küçücük ve tek bir nokta olarak , iki kelamım olacak;

İnsan sosyal bir varlıktır evet. Peki neden sosyalleşiriz? Harrari diyor ki Üniversitede bilmemne kürsüsünde ders veren Yüksek Matemetik ya da Fizik profesörlerinin , ders arasında ya da boş zamanlarında Üniversite lokalinde bir araya geldikleri zaman , Matematik ya da fizik mi konuştuklarını sanıyorsunuz?

Hepimiz takdir edilmek ve saygı görmek isteriz. Peki birbirimizin yüzüne söyleyemediklerimizi arkamızdan konuşarak mı saygı göreceğiz? Birbirimizi yüzümüze karşı , yada arkamızdan yükselterek , yücelterek mi sevilir ve takdir görürüz, eleştirerek mi?

Kusurları örtmekte neden gece gibi olamıyoruz? “Ben, benim, beni görün, beni duyun, ben buradayım bak gördün mü?”

“Ben”i ben yüceltirsem ne işe yarar ki? Beni sen yüceltmelisin. Ben de seni.

Öteki türlü çöp üretiyoruz sadece. Kınıyor, eleştiriyor, canımız sıkıldığı için ,diğerinin hakkında asılsız varsayımda bulunup macera yaratıyor, kendimize prim yapmaya çalışıyor, diğerine verdiğimiz hasarı göz ardı ediyoruz.

20 yaşımdan beri “Sen” diline takığım. 20 yaşımdan beri de yalnızım. “Sen” diline takık olmanın tek avantajı “Sen” dilini konuşan insanların , diğer insanlar tarafından anlaşılamadığını anlamak oldu.

Diğer insanlar, Sen dilini konuşan insanların , bu dili kendi içlerinden geldiği için konuştuklarını düşünmüyor. Beyinleri otomatik olarak “Vay be! Ben neymişim de bu insan beni onurlandırıyor?” Diye sadece almaya odaklanıyor. Sen dilini konuşan insan da tükenip uzaklaşıyor. Yalnızlaşıyor.

Sen dilini konuşmayı öğrenemedikçe, yalnızlıklarımız artacak.

Biri “Ben” , diğeri “Sen” dediği müddetçe kavgalarımız bitmeyecek.

İki kişi karşılıklı  “Sen” diyebilirse , “Biz” dili diye yeni bir dilimiz olacak.

Biz dilini konuşabilmek fikir sahibi olabilmekten geçer. Sistem bizi, maksatlı olarak fikir sahibi olabilmekten gittikçe uzaklaştırıyor keza tek bir noktayı silgi ile silebilmek daha kolaydır, ancak binlerce noktadan oluşan bir yüzeyi silmeye çalışsan da izi kalır. Kapatması daha zordur.

Biz dili sanıldığı kadar zor bir dil değil. Yeter ki ortak ve temel çıkarlar uğruna yaşantımızı kurabilelim.

Bu evrende tüm canlıların bir yaşama sebebi var. Bunu göz ardı etmeyelim.

 

Canan YENİOKATAN

Facebook Yorumları