Çerezzine olarak alışıldık röportajların ötesine geçme hedefiyle geliştirdiğimiz “Tuhaf Sorular Serisi”nin ikinci köşesinde müzik sanatçılarımızı ağırlıyoruz. Serinin ikinci versiyonunda ilk konuğumuz Bilge Kösebalaban oldu! Kendisine ve çalışmalarına dair ek bilgileri röportajtan hemen sonra okuyabilirsiniz. Keyifle okumanızı diliyor ve sizi röportajımızla baş başa bırakıyoruz!

Merhaba Bilge Bey,

Dinleyicilerin en sevdiği ve sizin en sevdiğiniz şarkınız hangisidir? Eğer ikisi farklıysa olası bir aksilikte kayıtlarının ve kopyalarının silinmesini engelleyebileceğiniz o tek şarkınız hangisi olurdu?

Dinleyicilerin internette dinleme sayılarına göre “Hasret” şarkısı; benim de yayınlanan albümlerden “Obsequious” şarkısı… Kayıtların silinmesine gelince ilk albümden önce bunun da olduğu harika bir demo kaydımız silinmişti hard disk bozulması sonucu; kaydı yapan da sevgili Cem Özkan’dı. Hasret’in İngilizce orijinali vardı… Sanırım tek şarkı silinmesin dersek yine “Hasret” derim.

Sağ çıkardığınız bu tek şarkıyı özel kılan sebepler nelerdir? Bu sebepler dinleyicileri de tatmin edebilir miydi ve edip etmemesini ne kadar umursardınız?

Yaylılarından kayıtlarına yoğun bir emek söz konusu – gerçi bütün kayıtlar öyle – ama dinleyiciye ulaşması gereken bir şarkıymış ki var olmuş.

Hangi durum ya da olay yeni bir şarkının doğum sürecine girmenize neden olur, bu süreç ne kadar sürer, genel olarak süreçte neler yaşanır?

Gitarı elime alıp bir şeyler mırıldanıp onu kaydetmemle başlar, eskizleri sonradan dinlerim ve “aa bu güzelmiş “ dediklerimin üstüne giderim. Sonra grupla dinleriz ve provada oturur şarkı.

Duygu durumunuzu stabil buluyor musunuz? Duygu durumunuzun stabil ya da değişken olması ortaya çıkardığınız şarkıları nasıl etkiliyor?

Genel olarak çağımız dünyasında mutluluk anlık ve can sıkıntısı yoğun bir şekilde yaşanıyor ama bunları kendim özelinde ailemiz, müzik, spor, diğer sanat dallarıyla , koleksiyon tutkumla mutluluğa çeviriyorum. Tabii yoğun can sıkıntılı anlarda çıkan şarkılarla mutlu anlarda çıkan şarkıları siz de albümlerimizde fark edersiniz. “Ama sen varsın” sanırım depresif bir anın şarkısı değildir. “Ben buraya çile çekmek için mi gelmişim?” ise sanırım kahkaha atılan bir zamanda yazılmadı.

Hayatınızın akışında yaşadığınız en olağandışı ya da size olağandışı gelen durum nedir? Bu durumun şarkılarınıza etkisi oldu mu, olduysa nasıl oldu?

“Hasret” rüyada bestelediğim yegane şarkıdır. Sabah kalkınca melodisini masa üstü kompitere Ingilizce sözlerle kaydettiğim bir şarkı. Sene 2001… Küçük beyaz o bilgisayar mikrofonuyla…

Sahnedeyken yaşadığınız garip bir an var mı? Sahne sırasında dinleyicilerin ve sizin hislerinizi, bu hislerden ortaya çıkan bağı nasıl yorumlarsınız?

Sahne en önemli yer sanırım bir müzik sanatçısı için. Seyircinin eğlenmemesi, katılımın az ve düşük olması bizi direkt etkiler ama eğer herkes bir ağızdan eşlik ediyorsa, coşulan o anlarda onlar da deli gibi coşuyorsa bizim de en mutlu olduğumuz andır. Bir keresinde sahneden düşüyordum aşağı, Çanakkale Hayal Kahvesi’nde… Zannettim ki ara bir boşluk vardı merdivende, oradan aşağı düşüyorum – yani bir kat aşağı- Sahneyi bilen dediğimi anlar. Havada yere değene kadar o an çok yavaştı. Neyse ki yere değince bir “oh” çektim ama gitar kırılmıştı ve sapı elime girip kanatmıştı. Diğer gitarla, elimi bandajlayarak devam ettim.

Kimsenin söylediklerinizi dinlemediği bir alternatifte söylemeye devam eder miydiniz? Tüm dünyanın sizi dinlediği başka bir alternatifte şarkılarınız bundan nasıl etkilenirdi?

Bu gerçekten çok zor olurdu ama buna benzer anlar yaşadık, son iki albüm kimseye ulaşamadı sayılır, yavaş yavaş şimdi fark ediyorum ki Spotify’da dinleyici hak ettiği ilgiyi o albümlere göstermeye başlamış. Hayranı olduğumuz Özkan Uğur ikinci albüm kayıtlarımıza geldiğinde demişti: “‘gökte yalnız gezen şarkılar’ olmasın bu albüm” diye… Birinci albümün o sırada iyi bir dinleyicisiydi kendisi de… İşte bütün o emek “gökte yalnız gezen şarkılar”a dönüşünce şevk kırılıyor ister istemez, albüm yapasımız gelmiyor.

Tüm dünyanın dinlediği versiyona gelirsek…. aah… ah… Her şey farklı olurdu tabii (gülümsüyor).

Bilge Kösebalaban kimdir?

(*tr.wikipedia.org alıntısıdır)

1980 Adana doğumlu, Direc-t grubu gitarist ve vokalisti. Lise yıllarında ağırlık verdiği müzik çalışmalarının ilk meyvesini lise yıllarında katıldığı Milliyet müzik yarışmasında icrada 3 beste dalında Türkiye birincisi olarak aldı. Daha sonra Ankara Üniversitesi İspanyol dili ve Edebiyatı bölümünü kazanarak öğrenimi için Ankara’ya yerleşti. Müziğin yaşamındaki öneminin artması ile birlikte öğrenimini yarıda bırakarak İstanbul’a yerleşti. Yaptığı şarkılarla birlikte müzikal kimliği ve tarzıyla da çevresinde oldukça dikkat çekmeye başladı. Arkadaşıyla Direc-t’i yeniden kurdu.

Direc-t

Direc-t ile beraber iki albüm yapan Bilge Kösebalaban’ın Anima’dan Tuncay Korkmaz ve Ekin Cengizkan ile de uzun süre Olympos ve İstanbul’da sokak müziği yaptı. Ayrıca İtalya ve Yunanistan ve Hollanda’da da sokak müziği yaptı. 2005 VH1-song of the year yarışmasında Gülce Duru ile seslendirdiği bestesi “Anything I’ve Done” ile aralık ayı finalisti oldu. Lucy Beton ve The Chish adlarıyla iki proje grubu daha vardır. Üçüncü Direc-t albümü “Son Ağa甑ı çıkaran grupla beraber çalmak dışında solo projeleri üstünde uğraşan Bilge Kösebalaban ilk oyunculuk deneyimini Muck isimli, Show TV’de yayınlanan Plato Film yapımında yapmıştır. Bilge Kösebalaban Eskişehir Anadolu Üniversitesi iktisat bölümü mezunudur. Doğuş Üniversitesi’nde Çeviribilim yüksek lisansı yapmaktadır. Özlem Şeker ile evlidir.

“Hasret”

Sanatçının Çalışmaları

Şarkılar
Bu Oyunu Seviyoruz · 2018
İstikbal Göklerdedir · 2017
Babam · 2017
Sen Bana, Ben Sana · 2017
Öp! · 2017
Aşığım Ben Sana · 2017
Buraya Ben Çile Çekmek İçin Mi Gelmişim? · 2017
O Korkuyor Dünyadan · 2016
Kütürdet Beni Rutubet · 2015
Money · 2014
Seks Seks Seks · 2011
Gel · 2011
Ama Sen · 2011
Hadi Hadi · 2011
Benim Ol · 2011
Pembe Elbise · 2005
Ama Aşkım Yok · 2005
Rambo · 2005
Git · 2005
Derya · 2005
Olympos · 2005
Niye Gittin? · 2004
Hasret · 2004
Ama Sen Varsın · 2004
Başa Dönebilir miyiz? · 2004
Didem · 2004
Senle veya Sensiz· 2004
Dur Sakın Konuşma· 2004
Ama Hepsi Yalan · 2004
Uğrunda Yandım · 2004
Wooden Love · 2004
Ben Yine · 2004

Müzik Grubu
Direc-t (1997)

Youtube Kanalı
https://www.youtube.com/user/bilgekosebalaban

Edit & Sorular: Yunus Emre Işık
Genel Yayın Yönetmeni: Sertan Üçer
Facebook Yorumları